Mr. Jackson
@mrjackson

Noua lege a pensiilor – Explicarea modificarilor importante – Ghid CIEL Romania

23 iulie 2019

In ultimul timp, au avut loc o serie de modificari legislative care au afectat mediul de afaceriNoua lege a pensiilor este una dintre cele mai importante schimbari din acest an. Nu numai ca punctul de pensie va creste treptat pana in 2021, dar modul in care se calculeaza pensiile va fi, de asemenea, modificat.

Saptamana trecuta, noua lege a pensiilor a fost aprobata de Guvernul Romaniei. Precizam ca aceasta se va aplica pe etape pana in 2021, atunci cand va intra integral in vigoare. Nici varsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici stagiul complet de cotizare nu vor fi modificate.

Iata schimbarile aduse fata de legislatia anterioara si impactul loc asupra mediului antreprenorial 

Creste punctul de pensie

Pana in 2021, punctul de pensie va creste progresiv, iar incepand cu 2022, acesta se va calcula aplicandu-se o noua formula de calcul ce se bazeaza pe Valoarea Punctului de Referinta (VPR).

Astfel, de la 1.100 de lei, punctul de pensie va creste la:

Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fara a lua in considerare intoarcerea sarcinii fiscale, in conformitate cu legislatia fiscala in vigoare la data la care este adoptat Programul de Guvernare.

Atentie! Nicio pensie nu va scadea, iar daca in urma recalcularii pensia reiesita va fi mai mica decat cea actuala, cea din urma va fi mentinuta.

Ingrijorarea mediului de afaceri cu privire la marirea punctului de pensiei are o serie de motive. In primul rand, populatia tarii a scazut cu aproximativ 3,5 milioane de locuitori in ultimii 30 de ani. In plus, conform unui raport ONU, Romania va inregistra una dintre cele mai drastice reduceri de populatie din regiune, urmand sa piarda inca circa 3,3 milioane de locuitori pana in anul 2050. Pe langa toate astea, declinul demografic a fost insotit de inrautatirea ratei de dependenta demografica (adica raportul dintre persoanele pensionate si cele active), vizibila in piramida varstelor. Asta inseamna ca, pe piata muncii, vor fi tot mai putini angajati care vor trebui sa sustina sistemul public de pensii.

Cum se va calcula pensia?

Conform noii legi, pentru a calcula pensia, se va inmulti Numarul Total de Puncte cu Valoare Punctului de Referinta (VPR).

In 2021, Valoare Punctului de Referinta (VPR) va fi de 75 de lei. Acest numar a fost determinat prin impartirea punctului de pensie din anul 2021 (adica 1.875 de lei) la 25 (vechimea medie de ani din sistemul de pensii, ce rezulta in urma aplicarii ultimelor patru legi ale pensiilor).

Cum se va calcula pensia minima?

Calculul pensiei minime va fi raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

Sintagma contributii datorate si platite este introdusa pentru calculul pensiilor

Se introduce sintagma contributii datorate si platite pentru calculul pensiilor, insa aceasta prevedere va fi luata in considerare numai pentru perioadele lucrate dupa anul 2021.

Aceasta este o urmare a faptului ca numerosi angajatori nu au platit taxele catre stat. In cazurile in care angajatorii nu le-au achitat taxele pentru perioadele lucrate inainte de anul 2021, angajatii nu vor fi penalizati.

Informatiile despre propriile contributii, accesibile online

Intrand pe site-ul CNPP (Casa Nationala de Pensii Publice), fiecare persoana va putea accesa online detalii despre stagiul de cotizare realizat, sumele achitate drept contributii si venitul obtinut. Asadar, daca va constata ca angajatorul nu le achita contributiile, salariatul va putea sa sesizeze organele abilitate.

Contractul de asigurare facultativa se modifica

In prezent, se poate plati numai pentru 5 ani consecutivi retroactivi. Pe viitor, cetateanul va avea posibilitatea sa-si cumpere vechime in munca pe o perioada de cel mult 5 ani la alegere din perioade diferite necontributive (in care nu au desfasurat activitati profesionale).

Mai mult, aceasta plata va putea fi facuta in rate, dar nu mai tarziu de 1 an de la data incheierii contractului. Daca plata nu este facuta integral, se va lua in considerare suma care a fost partial achitata.

Contractul de asigurare facultativa se incheie doar in cazul celor care au realizat stagiul minim de 15 ani.

Masteratul si doctoratul devin perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare

O alta noutate este ca masteratul si doctoratul sunt introduse ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare. Asta inseamna ca ele se vor lua in considerare atunci cand se va calcula vechimea de munca.

Varsta de pensionare

Noua lege a pensiilor stabileste gradual varsta de pensionare, in functie de anul nasterii si perioada de contributie. Poti vedea exact cand te poti pensiona aici. Varsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.

Pentru conditiile deosebite, au fost coborate pragurile de reducere a varstelor de pensionare la un an (de la 6 ani). De asemenea, pentru conditiile speciale aceste praguri au coborat la un an (de la 2 ani).

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/active-bikes-cyclist-elderly-264073/

Pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta

Prin acest proiect, actuala pensie anticipata devine pensie pentru limita de varsta, ceea ce inseamna ca cetatenii cu 8 ani in plus fata de stagiul complet de cotizare pot sa se pensioneze cu 5 ani inaintea indeplinirii varstei de pensionare. Mai mult, pensia se poate cumula cu salariul, valorificandu-se si perioadele necontributive asimilate.

Mamele cu 3 sau mai multi copii se pot pensiona mai repede

Femeile care au nascut 3 copii pe care i-au crescut pana la varsta de 16 ani, se pot pensiona, la cerere, cu 6 ani mai devreme. Pentru a beneficia de aceasta reducere a varstei de pensionare, femeile trebuie sa realizeze stagiul minim de cotizare de 15 ani. Incepand cu al 4-lea copil, acestei reduceri i se adauga cate 1 an in plus, pentru fiecare copil. De exemplu, o femei cu 5 copii isi va putea reduce varsta de pensionare cu 8 ani.

Gradele de invaliditate, redefinite

Gradele de invaliditate sunt redefinite astfel:

Scopul redefinirii este de a da posibilitatea desfasurarii, in paralel, a unor activitati profesionale.

Se introduce ajutorul pentru sotul supravietuitor

Pe langa pensia de urmas, apare ajutorul pentru sotul supravietuitor, ce va primi un sfert (25%) din pensia sotului decedat. Ajutorul in discutie va putea fi cumulat cu propria pensie.

Este introdusa indemnizatia sociala minima

Introducerea optiunii pentru indemnizatia sociala minima este o alta noutate adusa de proiectul de lege:

Exista o exceptie in cazul pensionarilor care au realizat stagiul minim cuprins intre 10 si 15 ani (conform legislatiei valabile la data pensionarii) si care beneficiaza de pensie de limita de varsta.  Exceptia se aplica doar pentru cei aflati deja la pensie la data intrarii efective in vigoare a legii.

Modificarea privind acordul global si alte drepturi salariale 

Proiectul in discutie prevede ca toate drepturile de natura salariala, pentru care s-au platit contributii, se valorifica. Aceste drepturi includ: al 13-lea salariu, acord global, premii, sporuri, prime, ore suplimentare si alte bonusuri.

Un procent de 10% va fi acordat din oficiu; acesta va putea fi majorat in cazul in care pensionarul va prezenta acte doveditoare din care sa rezulte un procent mai mare. Daca in urma recalcularii conform dovezilor aduse rezulta o pensie mai mica, pensia calculata va fi pastrata cu majorarea initiala de 10%.

Faptul ca tot mai putine persoane active vor trebui sa sustina un numar tot mai mare de pensionari pune o presiune extreme atat pe finantele publice ale Romaniei, cat si pe mediul antreprenorial. Legea este descrisa de catre numerosi oameni de afaceri ca fiind nesustenabila din cauza lipsei resurselor bugetare, ceea ce va ridica o reala problema in acoperirea majorarilor. 

In acest context, ar putea urma cresteri de taxe si impozite, atat pentru companii, cat si pentru salariati. Daca va exista deficit la bugetul de pensii, statul va trebui sa se imprumute, iar acest imprumut va fi platit de antreprenori, corporatii si angajati.

Avand in vedere multitudinea schimbarilor legislative care au avut loc in ultimul timp, oare se for mai face si alte modificari?

Citeste si:

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii

Notice: rest_validate_value_from_schema a fost denumit incorect. Cuvântul cheie din schema „tip” pentru lvd-c1-text poate fi doar unul din tipurile native: array, object, string, number, integer, boolean și null. Te rog vezi Depanare în WordPress pentru mai multe informații. (Acest mesaj a fost adăugat în versiunea 5.5.0.) in /home/maiclar/public_html/ciel/wp-includes/functions.php on line 5313

Notice: rest_validate_value_from_schema a fost denumit incorect. Cuvântul cheie din schema „tip” pentru lvd-c2-text poate fi doar unul din tipurile native: array, object, string, number, integer, boolean și null. Te rog vezi Depanare în WordPress pentru mai multe informații. (Acest mesaj a fost adăugat în versiunea 5.5.0.) in /home/maiclar/public_html/ciel/wp-includes/functions.php on line 5313

Notice: rest_validate_value_from_schema a fost denumit incorect. Cuvântul cheie din schema „tip” pentru lvd-c3-text poate fi doar unul din tipurile native: array, object, string, number, integer, boolean și null. Te rog vezi Depanare în WordPress pentru mai multe informații. (Acest mesaj a fost adăugat în versiunea 5.5.0.) in /home/maiclar/public_html/ciel/wp-includes/functions.php on line 5313
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO